Te beluisteren iedere maandag van 19:00 - 21:00 uur bij de HTR en op
zondag 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant, ZIGGO kanaal 43 en
24 uur per dag via onze website.

Bossche Straten 2015

149. Kuddes koeien - Koestraatje

Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 149LBGezicht op het Koestraatje gezien vanuit de Verwersstraat. Anno 1965. Foto: SA nr. 0041603

Het Koestraatje is een zijsteegje in de Verwersstraat, tussen de huidige nummers 78 en 80. Er bestaat in 's-Hertogenbosch ook een Koestraat, maar die bevindt zich bij de Veemarkthallen in de wijk Boschveld. Dan is er nog de Koedijkstraat, die ligt in de Muntel. Hier liep ooit de oude Koedijk, langs de polder De Koekamp. En dan heeft de stad nog twee Koepoortstraatjes gekend. Het ene kon je bereiken via een onderdoorgang en was genoemd naar het huis De Koepoort aan de Sint-Janssingel 1. Het andere Koepoortstraatje was een doorgang van het Ortheneind naar de Smalle Haven, het heeft ook Buekentopspoort en Bolandspoort geheten.
Het Koestraatje heeft drie mooie, kenmerkende luchtbogen die fungeren als steunbogen. Het pand Verwersstraat 78 grenst aan de zuidzijde van het steegje en dateert uit 1890. De bakstenen voorgevel is een trapklokgevel met een klimmende boogfries en decoratief metselwerk. Tussen de vensters op de eerste verdieping treffen we een geglazuurd, Delftsblauw tegeltableau met de tekst Metsenaer en Timmerman aan. Deze tegels zijn daar aangebracht door de aannemer P.C. Appel, meester metselaar en timmerman. Op de tweede verdieping bevinden zich twee smalle vensters met daarboven een oculus. In de geveltop zit een wapenschild en op de geveltop een leeuw. De bakstenen rechterzijgevel aan het Koestraatje bezit een diversiteit aan venstervormen. Het interieur bevat stucplafonds met rozetten en langs de wanden lijstwerk in meandervorm. Er bevinden zich nog drie hardstenen schoorsteenmantels in het pand. Het steegje is afgesloten met opengewerkt, metalen sierhekwerk, het loopt dood op bebouwing.

© 2011 - 2018 'n Lutske Brabants - Vandaag: donderdag 16 augustus 2018 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft 's-Hertogenbosch - Sponsor: Dré van der Donk