Te beluisteren iedere maandag van 19:00 - 21:00 uur bij de HTR en op
zondag 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant, ZIGGO kanaal 43 en
24 uur per dag via onze website.

Bossche Straten 2015

147. De Guardianenhof

Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 147LBDe Guardianenbrug over de Binnendieze (Verwersstroom) leidt naar de Guardianenhof. Rechts het gevelgedicht ‘Pleisterplaats’. Anno 2001.
Foto: Ed Hupkens

Guardianenhof is een straatnaam én de naam voor de in december 2000 opgeleverde nieuwbouw tussen de Snellestraat en Dode Nieuwstraat. Het complex bestaat uit twaalf appartementen, zes maisonnettes en zes winkelunits. Een guardiaan of gardiaan is oorspronkelijk een overste van een Franciscanenklooster (vergelijk het Latijnse guardianus = opzichter). De gekozen naam heeft te maken met de aanwezigheid van de Franciscaner Minderbroeders, die daar in de buurt eeuwenlang een uitgebreid kloostergebied bezaten. Het houten bruggetje – in een stalen constructie opgehangen - over de Binnendieze (Verwersstroom) werd februari 2001 in gebruik genomen. De Guardianenbrug ontsloot daarmee de woningen en winkels in de Guardianenhof. Na 1629 kwam het Minderbroedersklooster in particulier bezit en werd het als militaire gevangenis gebruikt. Het pal naast het bruggetje gelegen, over de Binnendieze gebouwde pand, behoorde oorspronkelijk tot het klooster, het is rond 1360 gebouwd. Tegenwoordig heeft dit pand het adres Snellestraat 49-51. Het was de woning van de militaire provoost, ook wel geweldenaar genoemd, die belast was met het opzicht van de gevangenis. In 1714 kwam het in eigendom van de familie Van Rijckevorsel. Het heette in die tijd Herberg de Gans. In het gebouw is de zijgevel van de kloosterkapel gevonden. Bij de verbouwing in 1998 werden restanten van hoge spaarnissen en gotische muurschilderingen aangetroffen. Tegenwoordig is het een rijksmonument. Aan de zijgevel boven de Guardianenbrug werd in augustus 2002 het door kunstenaar André Megens aangebrachte gevelgedicht ‘Pleisterplaats’ van de dichter Daaldreef onthuld. Het past in de reeks gevelgedichten van de stichting Poëzie op Straat.

© 2011 - 2018 'n Lutske Brabants - Vandaag: donderdag 20 september 2018 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft 's-Hertogenbosch - Sponsor: Dré van der Donk