Te beluisteren iedere maandag van 19:00 - 21:00 uur bij de HTR en op
zondag 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant, ZIGGO kanaal 43 en
24 uur per dag via onze website.

Bossche Straten 2013

063. Eerste Vughterpoort

Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 063LB
Op de grens van de Vughterstraat (achtergrond) met de Schapenmarkt (voorgrond) stond de eerste Vughterpoort. Datering: 1923.
Foto: SA nr. 0000794

De Vughterstraat is ontstaan tijdens de eerste uitbreiding van de stad (1318-1365). In haar lange bestaan heeft de Vughterstraat drie belangrijke stadspoorten gekend. Op de grens van de Vughterstraat met de Schapenmarkt heeft de eerste Vughterpoort gestaan. De poort maakte deel uit van de eerste stadsmuur, waarvan de bouw aan het eind van de 12e eeuw begon. In die muur werden drie landpoorten, twee waterpoorten en drie hoektorens (bolwerken) geplaatst. De vestingmuur is rond 1220 voltooid en is daarmee een van de oudste, gemetselde vestingwerken van Nederland. Het ommuurde gedeelte besloeg niet meer dan wat nu de Markt is, met een aantal zijstraten. De totale oppervlakte bedroeg ongeveer negen hectare. De drie landpoorten werden in de late middeleeuwen vernoemd naar en betaald door een van de drie zusterhoofdsteden van het toenmalige Hertogdom Brabant. Aan de Hinthamerstraat stond de Leuvense of Gevangenpoort, aan de Orthenstraat de Brusselse of H. Kruispoort. De derde landpoort in de eerste stadsmuur was de Antwerpense Poort in de Vughterstraat, zij was de kleinste van de drie landpoorten. De doorrijdbreedte bedroeg vier meter. Vóór de poort en aansluitende stadsmuren stroomde de Binnendieze, die daar als stadsgracht fungeerde. De Antwerpse Poort werd ook Onze Lieve Vrouwepoort of Jodenpoort genoemd. De poort is vermoedelijk aan het eind van de 15e of begin 16e eeuw afgebroken.

© 2011 - 2018 'n Lutske Brabants - Vandaag: donderdag 20 september 2018 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft 's-Hertogenbosch - Sponsor: Dré van der Donk