Te beluisteren iedere maandag van 19:00 - 21:00 uur bij de HTR en op
zondag 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant, ZIGGO kanaal 43 en
24 uur per dag via onze website.

Hommage aan Ad de Laat

‘Tussen Donzel en Mènzel, tussen de Loo en de Rekt…..’ Welke Nisseroise wever of weverin herkent in deze woorden niet de eerste klanken van het eigen Nisserois volkslied? ‘Li un klèin stukse Brabant dè men altijd wer trekt…’ Nostalgie, zo kenmerkend verwoord door de broers Ad en Willem de Laat en van een warme melodie voorzien door Ad.

 

StandbeeldAdDeLaat 2 740Standbeeld van Ad de Laat in Nistelrode van Toon Grassens, beeldhouwer te Gemert. Onthuld op 13 oktober 2001 door de commissaris van de Koningin van de provincie Noord-Brabant, in aanwezigheid van familieleden van Ad de Laat. Foto: Van Assendelft

Twintig jaar na zijn dood krijgt de Nisseroise troubadour Ad de Laat een uitgebreid eerbetoon in zijn geboorteplaats. Een muzikaal eerbetoon aan Ad de Laat, gepresenteerd door dé promotor van het Brabantse lied: Cor Swanenberg.
Cor en andere vroegere muzikale collega’s zullen de liedjes van Ad zingen en spelen.
U kunt weer gaan genieten van klassiekers als: ‘Brabant, ge verandert’, ‘De Koekoek’, ‘Jan’ en ‘De Mònnikaspulder’ . Uiteraard zal ook ons Nisserois volkslied niet ontbreken. Zonder al teveel prijs te geven, één tip: laat u zich verrassen door alle talenten die het onvergetelijke repertoire van Ad gaan vertolken.

Cultureelcentrum Nesterlé ondersteunt met de opbrengst van deze gedenkwaardige avond de stichting Freekenia, het project in Afrika van de neef van Ad, Freek Spits. Geheel zoals Ad dit zou hebben gewild, zoals omschreven op zijn gedachtenisprentje bij zijn begrafenis op 25 april 1995: “We hebben Ad gekend als iemand met een grote persoonlijke warmte en een scherp oog voor detail. Hij wist ons het gevoel te geven dat we allemaal deel hebben aan de kleine dingen die het leven zo mooi en zo waardevol maken….
Ad blijft de vertolker van het Brabantse lied. In zijn eigen dialect en met zijn eigen muziek gaf hij ons bij zijn optreden het gevoel dat we samen onderweg zijn. We zijn rijk zonder het te beseffen. De dingen van vroeger zijn de moeite waard maar ook de dingen van nu.”

22 April 2015 is het precies twintig jaar geleden dat onze troubadour, zoon van Nisserois klapzand, Ad de Laat ons is ontvallen. Ad mocht slechts 48 jaar oud worden. Ter gelegenheid van de twintigste sterfdag van Ad zal op zaterdagavond 6 juni 2015 een grootse avond worden aangeboden.

Ad woonde destijds al jaren in Den Dungen, maar is bij de hartelijke vertolking van zijn liedjes altijd zijn Nisserois dialect trouw gebleven. Om met de woorden van broer Willem te spreken: “Ad heeft aan zijn geboortedorp een stem gegeven. En met die liedjes van iemand die zo gewoon en toch zo bijzonder was, heeft hij Nistelrode rijker gemaakt, het is nu aan ons om zijn erfenis serieus te nemen”.

Dit muzikaal eerbetoon geldt als afsluiting van de tentoonstelling welke in april 2015 het licht zal zien. De tentoonstelling is opgezet samen met zijn vrouw Ine en omvat foto's, krantenartikelen en filmbeelden. Van 19 april tot en met 6 juni is in cultureel centrum Nesterlé een tentoonstelling ingericht over het leven en werk van de zanger die beroemd werd met zijn dialectliedjes over het Brabant van toen en nu. De expositie is op 19 april geopend door mr. Dries van Agt, groot fan van Ad de Laat.
Deze expositie, in de foyer en andere ruimten van Nesterlé, bestaan uit films, foto’s en liedteksten van en over Ad de Laat. De expositie is vrij te bezoeken tijdens openingstijden van Nesterlé.

De hommage wordt op zaterdag 6 juni afgesloten met een muzikale avond vol Brabantse artiesten, bekenden van Ad de Laat, die zijn liedjes vertolken, aanvang 20:00 uur, prijs € 15,00.

© 2011 - 2018 'n Lutske Brabants - Vandaag: donderdag 20 september 2018 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft 's-Hertogenbosch - Sponsor: Dré van der Donk